Osmaniye Mutfağı

Yöre mutfağının en önemli malzemesi bulgurdur. Bu bakımdan yöresel yemeklerin çoğu bulgur ile yapılır; içli köfte, mercimek köftesi,ekşili köfte, çiğ köfte,kısır, sarmaiçi, bulgur pilavı,çiccice (domatesli pilav),mercimekli bulgur pilavı, batırık gibi... Türk mutfağı ve Akdeniz mutfağının bir çok özelliğini içerisinde barındıran Osmaniye mutfağında;zeytinyağlılar,yeşillikler,salatalar(gavurdağ salatası,ezme salata,çoban salata,soğan salatası,mevsim salata gibi),nar ekşisi,sumak ekşisi,turunç ekşisi, baharatlar(pulbiber,karabiber,kimyon,kekik,tarçın...)sık sık kullanılır. Osmaniye mutfağında et oldukça önemli bir yere sahiptir.Kebabın her çeşidi ve etli yemeklerin çoğuna lokantalarında da sıkça rastlanır.Kebabın yanında özellikle şalgam suyu tüketilir.Özellikle Adana,Hatay ve Gaziantep mutfağından izler taşır.Osmaniye mutfağında özellikle bayramlarda yoğurtlu kömbe ve bayram kömbesi denilen pasta çeşitleri yapılır. Osmaniye mutfağının diğer meşhur yemekleri şunlardır;

  • Etli kömbe(ıspanaklı ve çökelekli çeşitleri vardır)
  • Zorkun tava(zorkun pidesi eşliğinde tüketilir)
  • Tavuk doldurma ve nohutlu dövme pilavı
  • Kaburga dolması
  • Lahana sarması
  • Yaprak sarması
  • Dolma(Patlican,biber,kabak...)
  • Kabak çiçeği dolması
  • Sıkma
  • Bazlama
  • Kete(Ispanaklı,çökelekli,ısırganlı,peynirli...)
  • Ekşili kömeç(Ebegümeci)
  • Süllüm(ebegümeci,ıspanak,nar ekşisi,pulbiber,zeytin yağı gibi malzemelerle yapılır)
  • Ispanak kavurma
  • Söğürme(patlican,biber ve domates közlemesi,nar ekşisi,zeytin yağı ve pul biber ile yapılır)
  • Teleme(Keçi sütü ve incir kozalağı ile yapılır.Sıcacık bazlama ile tüketilir.)

Osmaniye mutfağında çorbalar şunlardır;

  • Maluta(mahluta)
  • Tirşik
  • Toğga
  • Çakıldaklı çorba
  • Pirpirim çorbası
  • El turşusu(mercimek köftesinin yanında içilir)
  • Tutmaç
  • Yüksük çorbası
  • Tarhana çorbası
  • Dövmeli yoğurtlu çorba(soğuk)
  • Pirpirim cacığı

Osmaniye mutfağında tatlılar ve pastalar;

  • Osmaniye fıstıklı burma tatlı
  • Osmaniye simidi(Şalgam suyu ile tüketilir)
  • Bal kabağı tatlısı
  • Bayram kömbesi
  • Asıda tatlısı
  • Karakuş tatlısı
  • Halka tatlı
  • Sarı burma tatlı
  • Yağlı ballı
  • Yoğurt tatlısı
  • Osmaniye fıstıklı irmik tatlısı
  • Bici bici
  • Yoğurtlu kömbe
  • Karakuş tatlısı
  • İncir tatlısı
  • Elmalı tatlı
  • Kadayıf tatlısı


Osmaniye mutfağında içecekler;

  • Şalgam suyu
  • Yayık ayranı
  • Böğürtlen şurubu
  • Meyan kökü şerbeti
  • Gül şerbeti
  • Kızılcık şurubu
  • Limonata